Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Az agyhártyagyulladás
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-04-30, 10:57 | Betegséglexikon

Az agyhártyagyulladás a lágy agyburok gyulladásos betegsége.

Az agyhártyagyulladás a lágy agyburok gyulladásos betegsége. Lefolyás szerint lehet heveny vagy krónikus, illetve a kórokozótól és a szervezet szöveti és sejtszintű reakciójától függően különböző típusú, úgymint gennyes, savós vagy tuberkulózisos.

A baktériumok okozta, gennyes agyhártyagyulladás kiemelt jelentősége abból adódik, hogy a betegség nagyrészt egészséges személyeket támad meg. A betegség igen súlyos lefolyású, helyrehozhatatlanul károsíthat idegrendszeri funkciókat. Néhány kórokozó (Meningococcus, Pneumococcus, Haemophylus influenzae) esetén a már kialakult súlyos tünetek esetén, általában későn megkezdett, célzott antibiotikum-kezeléssel sem csökkenthető a halálozás megfelelő mértékben. Ezen kórokozók ellen azonban hatékony védőoltás van. A Pneumococcus és a Haemophilus influenzae a bakteriális arcüreg- és tüdőgyulladásoknak is a leggyakoribb okozója.

A fertőzés kialakulása és tünetei

A fertőződés úgy jön létre, hogy a baktériumok a légutakban megtelepednek, ott gyulladást keltenek, a gyulladt nyálkahártyán keresztül a véráramba, majd onnan az agyvízbe kerülnek. A fertőzés tehát légúti, a baktériumok cseppfertőzéssel terjednek.

A kezdeti tünetei lehetnek általánosak: levertség, étvágytalanság, láz. Ezután következnek az idegrendszer izgalmi jelei és a gyulladásos agyödéma következményei: fejfájás, hányinger, hányás, tarkókötöttség, aluszékonyság, ingerlékenység, tudatzavar, görcsök, bénulások, kezeletlen agyödéma esetén halál. Csecsemő- és öregkorban az izgalmi tünetek mérsékeltebbek lehetnek, vagy hiányozhatnak.

Megelőzés, gyógyulás

A Haemophilus influenzae ellen csecsemőkorban kötelező a védőoltás, ami egy másik életveszélyes betegség, a gégefedőgyulladás ellen is véd. A Pneumococcus és a Meningococcus több típusa ellen is hatékony oltóanyagokkal rendelkezünk, azonban ezek hazánkban jelenleg önkéntesen, térítés ellenében választhatóak. (A meningococcus B ellen nincs védőoltás). A védőoltásokkal kapcsolatban a házi gyermekorvos, családorvos vagy a területileg illetékes Klinikai Védőoltási Tanácsadó szakrendelés nyújthat segítséget.

Fertőzés esetén csak a korai felismerés és az időben elkezdett célzott antibiotikumkezelés és intenzív ellátás mentheti meg a beteg életét és életminőségét. Maradványtünetként halláskárosodás, mentális és magatartásproblémák, az agyvíz keringési zavara, agytályog, végtagbénulások, mozgászavarok és más idegrendszeri eltérések jöhetnek létre. A beteg követlen környezete antibiotikum adásával megvédhető a fertőzéstől.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!