Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Bárányhimlő
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-14, 00:00 | Betegséglexikon

A bárányhimlő az egyik leggyakoribb, egész évben előforduló járványos fertőzés.

A bárányhimlő (varicella) hólyagos kiütéssel járó heveny fertőző betegség. Kórokozója a herpes vírus csoportba tartozó Varicella zoster vírus. A lappangási idő általában 14-21 nap, de lehet hosszabb is. A fertőzés közvetlen érintkezés és cseppfertőzés útján levegőn keresztül is terjed. A varicellás beteg rövid jelenléte is elegendő a fogékonyak megfertőzéséhez. Fertőző az orr- és garatváladék, a vér és a hólyagbennék.

Tünetek

Az egy-két napig tartó megelőző időszakban fejfájás, levertség, láz lehetséges, de különösen kisgyermekeknél nem ritka, hogy a kiütések jelennek meg először. A kiütések nem egyszerre, hanem több napon keresztül, újabb és újabb hullámokban lepik el a bőrt, ezért egy időben a kiütések különböző stádiumai vannak jelen. A hólyagbennék eleinte víztiszta, majd zavarossá válik, és kisebb udvar veszi körül, később pörkösödik. A kiütések testszerte jelentkezhetnek, általában sűrűbbek az arcon, fejbőrön, törzsön, ritkábbak a végtagokon, de olykor a tenyereken, talpakon is láthatók.

Kezelés

Ha elkapta a gyermek a bárányhimlőt, ágynyugalomra, van szüksége, láz esetén lázcsillapításra. A viszketés okozta nyugtalanság miatt a viszketési ingert csökkentő szereket adhatunk a gyermekünknek. Ne kenjük be a bőrfelületet és a kiütéseket, mert az növeli a bakteriális felülfertőződés esélyét. Fontos a kiütésekkel teli bőr tisztán tartása.

A bárányhimlő lefolyása különböző. Vannak igen enyhe esetek, kevés kiütéssel, enyhe általános tünetekkel. A súlyos formákban, amelyek különösen felnőtteknél gyakoriak az egész arc, fej tele van hólyagokkal és a láz igen magas, a gyógyulás elhúzódó lehet, akár  több héten át tarthat.

Szövődmények

A varicella szövődményei ritkák. Viszketés, vakaródzás következtében gennykeltő baktériumokkal másodlagos fertőzések alakulhatnak ki. Szerencsére ritka szövődmény az agyvelőgyulladás. Ez két típusban jelenik meg. Az enyhébb forma a kisagyat érinti, járászavarral, remegéssel jár és utótünetek nélkül gyógyul. Jóval súlyosabb a teljes agyvelőgyulladás, ami hosszan tartó, súlyos, sokszor maradványtünetekkel gyógyuló betegség.

A bakteriális szövődményeket antibiotikumokkal kell kezelni.

Megelőzés

A bárányhimlő védőoltással megelőzhető. Ajánlott oltani közösségbe járás megkezdése előtt, 1 éves kor után.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!