Elfelejtett jelszó | Regisztráció
H1N1
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-02, 00:00 | Betegséglexikon

Az influenza az egész világon elterjedt, igen fertőző megbetegedés. Emberről emberre terjed cseppfertőzés, azaz köhögés, tüsszentés útján.

Az influenza az egész világon elterjedt, igen fertőző megbetegedés, emberről emberre terjed cseppfertőzés, azaz köhögés, tüsszentés útján.

A kórokozó influenza vírusok igen változékonyak, a hazánkban előforduló A és B törzsek mellett 2009-ben megjelent a Mexikóból eredő H1N1 vírus, amely ugyanazokat a tüneteket okozza, mint a többi influenza vírus, de a lakosság fogékonyság nagyobb az újonnan megjelenő vírussal szemben, mint a szezonális vírusokkal megszokott. Gyakorlatilag bárkit érinthet a fertőződés, a csecsemő és kisgyermek korosztálytól, az egészséges fiatalokon át az idős, és krónikus betegségekben szenvedőkig.

A krónikus betegek nem fogékonyabbak a vírussal szemben, de megbetegedés esetén a szövődmények kialakulása gyakoribb és az alapbetegség is befolyásolja, súlyosbíthatja a lefolyást. Az immunkárosodottak fogékonyabbak az influenza betegségre, gyakrabban betegednek meg, mint az ép immunitással rendelkezők.

Tünetek

Az influenza jellemzően hirtelen lázzal kezdődik, izomfájdalmakkal, rossz közérzettel, levertséggel. Majd ezeket a tüneteket követi a torokfájás, száraz köhögés, amely csak később válik hurutossá. A H1N1 fertőzések során gyakran gyomor-bélrendszeri tünetek is jelentkeznek hányás, hasmenés formájában. A legtöbb esetben a betegség lefolyása enyhe vagy közepesen súlyos és 7-10 nap alatt szövődménymentesen lezajlik.

Szövődmények

Korai, súlyos akár halálos szövődmény a vírus által kiváltott vérzéses tüdőgyulladás. A betegség későbbi szakaszában kialakuló szövődményekért, tüdőgyulladásért a bakteriális felülfertőződés a felelős.

Kezelés

Tüneti kezelés: lázcsillapítás, folyadékpótlás, ágynyugalom. Specifikus influenza vírus elleni szerek, a neuraminidázgátlók is forgalomba kerültek forgalomba, amelyek a nagyon korai szakban, az első 24-48 órában elkezdve csökkenthetik a betegség lefolyásának időtartamát.

Megelőzés

Az aktív immunizálás védőoltással történik. Hatékony immunitás (védelem) az oltást követő két hét után alakul ki.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!