Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Hastífusz, paratífusz
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-02, 00:00 | Betegséglexikon

Bár a tífuszt elsősorban trópusi betegségként tartjuk számon, árvíz is előidézhet járványokat.

Bár a tífuszt elsősorban trópusi betegségként tartjuk számon, árvíz is előidézhet járványokat. A hastífusz mellett jelentősen megnőhet más, úgynevezett enterális fertőzések kialakulásának (szalmonella, hepatitis-A vírus, Calici-vírus) lehetősége is.

Kórokozók

Az enterális láz egy gyomor-bélrendszeri fertőzésből kiinduló, ám a szervezet egészét érintő súlyos betegség. Kórokozói a Salmonella typhi (hastífusz), illetve a Salmonella paratyphi A, -B és -C baktériumok (paratífusz). A paratífusz esetek általában enyhébb lefolyásúak.

A betegség számos fejlődő országban előfordul, hazánkban évente mindössze néhány – általában külföldről behurcolt – eset fordul elő. A kórokozók kizárólag embereket betegítenek meg, tehát a fertőzés forrása is minden esetben egy kórokozót ürítő ember. A fertőződés a kórokozóval szennyezett itallal vagy élelmiszerrel történhet.

A baktériumok a vékonybél speciális sejtjein (M-sejtek) keresztül jutnak a bélfalba, ahol megfertőzik a nagy falósejteket (makrofágok), de nem pusztítják el azokat. A megfertőzött makrofágok szállítják a kórokozókat a szervezet többi szövetéhez, leggyakrabban a májban, a lépben, a vesében és a csontvelőben telepszenek meg. Ezen szervek speciális falósejtjeiben (főként a máj Kupffer-sejtjeiben) intenzív szaporodásnak indulnak a baktériumok, és időszakosan a vérbe kerülnek.

A betegség tünetei és kezelése

A betegség tünetei kb. két héttel a fertőződés után kezdődnek, fejfájás, fokozatosan emelkedő láz formájában.,3-4 hétig tartó magas láz után ismét visszaáll a normál testhőmérséklet.  A láz emelkedését nem követő szívfrekvencia-fokozódás jellemző, a máj és a lép megnagyobbodnak. A hasmenés nem jellemző tünet.

A láz olyan magasra felszökhet, hogy a beteg tudata elhomályosul, ködös, réveteg állapot jöhet létre. A bőrön vöröses-rózsaszínes elváltozások alakulhatnak ki. A bélrendszer, úgynevezett Peyer-plakkjaiban elszaporodva a kórokozók a hastífusz egyik rettegett szövődményét, a belek átfúródását okozhatják.

A veszélyeztetettek számára létezik védőoltás.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!