Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Hepatitis-A
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-02, 00:00 | Betegséglexikon

Májgyulladás (hepatitis) számos ok következtében alakulhat ki.

Májgyulladás (hepatitis) számos ok következtében alakulhat ki. A májgyulladást okozó fertőző ágensek egy csoportját képezik a hepatitis vírusok, melyek közvetlenül a májsejteket támadják. Ezeket a felfedezés sorrendjében A, B, C, D, E, F, G betűkkel jelölik.

A fertőzés létrejötte, terjedése

A hepatitis-A vírusfertőzés a gyomor-bélrendszer útján jön létre. A vírus a fertőzött ember székletével a környezetbe kerül, ahol sokáig életképes. A fertőzés szájon át jön létre szennyezett étel, ital, kéz, csatorna, szabad vizek közvetítésével. Terjedésében ezért fontos a higiénés viszonyok és a személyes viselkedés szerepe. Tünetmentes fertőzött is fertőzőképes!

Betegség tünetei, lefolyása

A fertőzések 90 százaléka tünetmentesen zajlik, ilyenkor a fertőzés továbbadása ugyanúgy történik, mint tünetekkel járó betegség esetén. A lappangási idő átlagosan négy hét. Ezután jelentkeznek a tünetek: fáradtság, levertség, rossz közérzet, étvágytalanság, hányinger, hányás, a szag- és ízérzékelés megváltozása, fogyás, mérsékelt láz, ízületi fájdalom, kiütések, sötétbarna vizelet- és világos színű székletürítés, jobb bordaív alatti fájdalom. Hasmenés, vagy székrekedés is előfordulhat.

A sárgaság kezdetekor a bevezető tünetek elmúlnak, a beteg közérzete javul. Sárga színűvé válik a bőr és a szemek fehérje. A legkifejezettebb sárgaság idején viszketés jelentkezhet, a máj megnagyobbodik. A sárgaság megjelenésével a vírusürítés megszűnik. Sárgaság nem minden esetben alakul ki, de a beteg ettől függetlenül a fertőződés után egy héttel kezdve, a lappangási idő jó részében és a bevezető tünetek alatt székletével üríti a vírust. Fiatal felnőttben a sárgaság időszaka 1-4 hét alatt elmúlik, idősekben hónapokig tarthat. Összességében a betegség lefolyása heveny, a gyógyulás teljes. Súlyos szövődmény vagy halál igen ritka.

Hogyan kezelik a Hepatitis-A fertőzést?

Sárgaság esetén a diagnózis pontos tisztázása kórházi feladat. Vírusspecifikus szer nem áll rendelkezésre. A betegség magától gyógyul, önkorlátozó. Az ágynyugalom biztosítása mellett a tüneteket kell enyhíteni.  Szükség szerint görcsoldó vagy hányingercsillapító gyógyszer adható. Az étkezést a beteg étvágya szabályozza, erőltetni nem szabad. Szükség lehet, infúzió adására, vénás folyadékpótlásra.

A hepatitis-A ellen vírusantigéneket tartalmazó oltóanyag áll rendelkezésre. Az első oltás után 14 nappal már védettség alakul ki.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!