Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Hepatitis-B
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-02, 00:00 | Betegséglexikon

A betegség kórokozója a hepatitis-B vírus (HBV). A HBV krónikus májbetegségek, a májzsugor és a májrák legfőbb okozója (a hepatitis C vírus mellett).

A betegség kórokozója a hepatitis-B vírus (HBV). A HBV krónikus májbetegségek, a májzsugor és a májrák legfőbb okozója (a hepatitis-C vírus mellett).

A hepatitis-B tünetei

Tünetmentes májgyulladás: A fertőzöttek kétharmadánál a betegség tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel (fejfájás, fáradékonyság, esetleg hőemelkedés) zajlik, ez főként a gyermekekre jellemző. Ekkor csak a vérmintából mutatható ki a fertőzés.

Heveny (akut) májgyulladás: A fertőzöttek nagyjából egyharmadánál 1-6 hónapos lappangási idő után, úgynevezett bevezető tünetek jelentkeznek: láz, borzongás, fejfájás, étvágytalanság, melyet hányás, hasmenés és világosabbá váló széklet kísérhet. A vizelet sötétté válása és az átmeneti bőrviszketés, már az epefesték (bilirubin) felhalmozódásának kezdeti jelei. Ezek után nem sokkal a heveny hepatitis klasszikus tünete, a szemfehérje és a bőr sárgasága is megjelenik.

Idült (krónikus) májgyulladás: Akkor beszélhetünk idült hepatitis B-ről, ha a májgyulladás tünetei több mint hat hónapon át fennállnak. Minél fiatalabb korban következik be a fertőzés, annál nagyobb a krónikus lefolyás valószínűsége.

A fertőzés diagnózisa és kezelése

A diagnózisban és a betegség követésében laboratóriumi paraméterek vizsgálatának van jelentősége. A vérvétel, májfunkciós enzimek, bilirubin, vírusfehérje vizsgálata, nem csupán a kórisme felállításához, de a követéshez is kulcsfontosság.

Heveny májgyulladás esetén, a fertőzést követő hetekben általában csak tüneti kezelés történik. Ágynyugalom és kalóriadús, zsírszegény, könnyen emészthető ételek javasoltak, megfelelő vitaminbevitel mellett. Szigorúan tilos az alkoholfogyasztás! A betegség néhány hét alatt meggyógyul.

Az idült májgyulladás gyógyszeres kezelésére vírusellenes szereket (főként lamivudint), és különböző interferon-készítményeket alkalmaznak. A kezelés idején háromhetente ellenőrző vizsgálatok (vérkép és májfunkció-vizsgálat) szükségesek.

A hepatitis-B megelőzésének lehetőségei

A legbiztosabb védelmet a HBV elleni védőoltás biztosítja. Magyarországon 1999 óta adják kampányoltás keretében. Az általános iskolák 7. osztályában. A fertőzés szempontjából fokozott veszélynek kitett egyéneknek (orvosok, rendszeresen vérkészítményt kapók, HBV-hordozó családtagjai), az oltás szintén ingyenesen biztosított.

Hogyan terjed?

Intravénás kábítószer-élvezők között közös fecskendő használata (ténylegesen az abban megmaradt, fertőzött vér) jelent komoly kockázatot, valamint a nemi úton történő fertőződés.

A HBV fertőzött anya szülés során fertőzheti az újszülöttet. Az újszülött oltása kötelező.

A vírus nagyon erősen fertőző, a betegség akár egyetlen csepp testnedvvel is átvihető. A kórokozó főként vér útján hámsérüléseken (amelyek gyakran rejtettek!) keresztül jut be a szervezetbe.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!