Elfelejtett jelszó | Regisztráció
HPV okozta nemi fertőzések
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-02, 00:00 | Betegséglexikon

A HPV-nek (Humán Papillomavírus) több mint 130 típusa ismert és ezek közel egyharmada nemi úton terjed. A betegség már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőző.

A HPV-nek (Humán Papillomavírus) több mint 130 típusa ismert és ezek közel egyharmada nemi úton terjed. Leggyakrabban szexuális úton adódik át. A betegség már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőző.

A HPV "szemölcsöket" okoz a bőrön és a nyálkahártyákon. Becslések szerint a harmadik leggyakoribb nemi betegség a Human papilloma vírus okozta szemölcsös elváltozás a nemi szerveken.

A fertőzés átvitelének feltétele a közvetlen érintkezés. Leggyakrabban szexuális úton adódik át, de megfertőzheti anya a gyermekét a szülés során is. Ilyenkor a gyermek gégéjén alakulnak ki a növedékek.

A vírus a hámsejtben szaporodik, azokat fokozott növekedésre, osztódásra serkenti. A látható szemölcs nem más, mint körülírtan felszaporodott hámsejtek tömege, melyek mérete igen változatos lehet.

A HPV-fertőzés tünetei

A nemi szerveken kialakuló lappangási ideje igen hosszú, 3-8 hónap is lehet. A betegség már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőző. Férfiakon leggyakrabban a makk környékén, a húgycső-nyílás körül, a végbélnyílás közelében jönnek létre, a panaszt nem okozó, néha igen nagyra is megnövő, érdes felszínű, bőrszínű szemölcsök. Nők esetében általában a kisajkak belső felszínén, de akár a hüvelyben is növekedhetnek.

A kórkép megállapítása egyszerű, megtekintéses vizsgálattal is lehetséges. A legtöbb esetben sorra kerülő kivizsgálás, az esetlegesen társuló, egyéb nemi betegségek megállapítására, illetve kizárására irányul.

A HPV-fertőzés kezelése

A HPV kezelése többféleképpen is lehetséges, léteznek különféle ecsetelők, de a kiterjedt növedékek, általában csak sebészi úton távolíthatóak el. Ez történhet fagyasztással, elektro-sebészettel, az elváltozás lekaparásával egy éles kanálszerű eszköz segítségével, de kimetszéssel vagy lézeres műtéttel is.

Használatban vannak különféle kenőcs formátumú helyi, úgynevezett immunmódosító szerek, melyek szintén hozzáférhetőek Magyarországon is.

A kiújulás megelőzésére – a hosszú lappangási idő miatt – rendszeres ellenőrzés szükséges, hiszen a beavatkozáskor még tünetmentes helyeken is lehetnek befertőződött sejtek.

Megelőzés

Védőoltás áll rendelkezésre a leggyakoribb rákot okozó vírustörzsek ellen.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!