Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Influenza
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-02, 00:00 | Betegséglexikon

Az őszi-téli időszakban jelentkező légúti betegségeket sokszor helytelenül influenzának hívják, pedig ezek többnyire más vírusok vagy baktériumok által okozott fertőzések. Az influenza decembertől márciusig okoz járványos megbetegedést.

Hogyan terjed az influenza?

Köhögéssel, tüsszentéssel sok milliárd vírus kerül a betegből a külvilágba. Sok más betegséghez hasonlóan, az influenza is cseppfertőzéssel terjed. A zsúfoltság – tömegközlekedés, szórakozóhelyek, váróhelységek – különösen kedvez a fertőzés átvitelének.

Milyen tünetei vannak az influenzának?

Pár napos lappangási idő után hirtelen, lázzal, izom-, ízületi-, fej-, és torokfájdalommal kezdődik. A magas láz a csecsemők, az idősek és a tartós betegségben szenvedők számára veszélyes: megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét (cukorbetegség), de ronthatja a vese-, máj- és vérképzőszervi betegségben szenvedők állapotát is.

Gyakrabban lépnek fel szövődmények – hörghurut, tüdőgyulladás – az immungyengeségben (daganatos betegek) szenvedőknél, az időseknél és a dohányosoknál. Az influenza általában 1-2 hét alatt magától gyógyul, a lábadozás azonban elhúzódó lehet.

Megelőzés

Járványos időszakban kerülni kell a zárt helyeket, tömegeket. A beteg pár napig maradjon otthon, de legalábbis védje környezetét azzal, hogy zsebkendőbe köhög, tüsszent vagy maszkot hord. A megelőzés másik módja az évente felvehető influenza elleni oltás.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!