Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Járványos gyermekbénulás (Poliomyelitis, Heine-Medin kór)
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-02, 00:00 | Betegséglexikon

Heveny, vírusos, járványos megbetegedés. Kórokozók a poliovírusok (poliovírus 1,2,3). A poliovírus széklettel és cseppfertőzéssel egyaránt könnyen terjed emberről emberre, főleg nyaranta.

A vírus kiszemelt csemegéje a gerincvelő szürkeállományában lévő úgynevezett mozgató idegsejt (motoneuron), melyet egyszerűen elpusztít.

Az az izomrost, melynek a mozgató idegsejtje elpusztult, el fog sorvadni. Egy izom szerencsére sok izomrostból áll, tehát egy izmot összességében sok mozgató idegsejt irányít. Hogy mennyi marad az adott izom működéséből a vírustámadás után, az attól függ, hogy hány őt mozgató idegsejtet pusztított el a poliovírus.

Ne feledjük, az a mozgató idegsejt, amit a poliovírus megtámadott, az örökre elveszett. Ha az adott izmot működtető összes mozgató idegsejt a vírus martalékává vált, akkor az az izomfunkció örökre elveszett. Legelőször ugyan az alsó végtagokat törzshöz rögzítő izmok mozgató idegsejtjeit pusztítja el a vírus, de ha nagyon virulens a vírustörzs, akkor semmi sem gátolja meg, hogy erről a gerincvelői szintről kénye-kedve szerint terjedjen felfelé, a rekeszizmot lebénítva légzésbénulásba, illetve a nyúltvelőt elérve halálba küldje a fertőzött egyént.

A védőoltásnak köszönhetően azokban az országokban ahol az oltást rendszeresen alkalmazzák, már gyakorlatilag nem fordul elő (Európa 2002 óta polio-mentes).

Tünetek

A lappangási idő 3-35 nap, de általában 7-14 nap. A fertőzések 95 százaléka tünetmentes, 3-4 százaléka enyhe légúti, illetve enyhe emésztőrendszeri tünetekkel zajlik le (torokfájás, fejfájás, láz, hányás), ez tehát az úgynevezett abortív szak.

Az esetek 1-2 százalékánál azonban 2-3 nap láztalanság után lázkiugrást követően beindul a preparalitikus szak, mely agyhártyaérintettséget jelez (láz, fejfájás, gerincfájás, hányás, aluszékonyság vagy éppen nyugtalanság).

Ezután következik a rettegett bénulásos szak, mikoris erős izzadással kísérve izomgyengeség, izomfájdalom, majd adott izom petyhüdt bénulása következik be. S ahogy előbb említettük, nincs gátja és ellenszere annak, hogy a motoneuronpusztulás akár a nyúltvelőig haladjon. Ahogy az is törvény, hogy az a motoneuron, amelyet a poliovírus megtámad, az nincs többé.

A bénulás úgy tud csak javulni, hogy a vírusfertőzést kikerült, tehát élve maradt, de a szöveti duzzanat miatt működésképtelen motoneuronok újra hadba állnak. Ha az adott izmot működtető összes motoneuron megsemmisült, akkor az az izom nem funkcionál többé, következik a beteg rokkant, járógépes, rekeszizombénulás esetén gépi lélegeztetéses életszakasza.

Fontos kiemelni, hogy a vírus könnyen terjed, főleg a széklettel (a fertőzött egyén fertőzése 3. napjától 4 hétig üríti székletével a vírust), de cseppfertőzéssel is (a fertőzött egyén torokváladéka a fertőzés 3.napjától +10 napig tartalmazza a vírust).

Kezelésére a vírust elpusztító gyógyszer nem áll rendelkezésre, csak tüneti kezelés és rehabilitáció lehetséges. Van azonban egy polio elleni fegyver a kezünkben: a védőoltás.

Megelőzés

Magyarországon a kötelező védőoltások közé tartozik a járványos gyermekbénulás elleni oltás, amelyet a gyermekek az oltási rend szerint összesen öt alkalommal kapnak, 2, 3, 4 és 18 hónaposan, valamint 6 éves korban.

Mivel az oltóanyag inaktivált (elölt) poliovírust tartalmaz, annak az esélye, hogy az oltás miatt kapjon valaki poliovírusfertőzést, nulla. (A korábbi Sabin-cseppeknél előfordult oltási betegség, mert azok élő vírustartalmúak voltak.). Van még egy előnye a poliovíus-elleni védettségnek: oltottként, védettként biztosak lehetünk abban, hogy 30-40 év múlva nem leszünk PPS-áldozatok (a poliovírusfertőzöttség késői szindrómája).

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!