Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Kolera
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-02, 00:00 | Betegséglexikon

A kolera kórokozója a Vibrio cholerae nevű baktérium. Ebből a baktériumból elég néhány darab, hogy a kolera-betegség kialakuljon.

Miben is bűnös a kolerabaktérium?

Abban, hogy egy olyan mérget (úgynevezett enterotoxint) termel, amely a bélcsatornában kikapcsolja a kloridcsatornát, s így a bélből igen nagy mennyiségű, vizes hasmenés távozik, akár 1 liter/óra mennyiségben.

A kolerás beteg vesztét tehát a kiszáradás jelenti, mely akár néhány óra alatt halálhoz vezethet (a folyadékhiány miatt idegrendszeri görcsök és kóma, folyadékhiányos sokk-állapot és keringési elégtelenség, veseelégtelenség lép fel). A kolerás hasmenést stílszerűen rizslészerűnek mondjuk, hiszen olyan, mint a rizsfőzés főzőleve leszűrve. Hányás is csatlakozhat a kolerás hasmenéshez, de láz igen ritkán.

Hogyan is fertőz a kolerabaktérium?

Bélcsatorna útján, azaz úgy, hogy kolerabaktériummal szennyezett vizet iszik valaki, vagy ugyanilyen vízzel öblíti le a gyümölcsöt vagy a zöldséget, amit aztán nyersen megeszik, vagy olyan rákot-halat-kagylót fogyaszt nem kellően megsütve, ami kolerafertőzött területről származik.

Jó tudni, hogy a jól működő gyomrunk sava elvileg megöli a kolerabaktériumot. Tehát ha kolerafertőzött területre indulunk, előtte ne szedjünk savcsökkentőt, s a Helicobacterünket irtassuk ki, s persze a higiénés szabályokat tartsuk be (ajánlott ital: palackozott forralt víz, étel: sütve legyen minden, gyakori kézmosás, ORF-tasakok a táskában) és az utazási oltási tanácsadót is mindenképpen keressük fel.

Van ugyanis szájon át 1 hét különbséggel megivandó kolera elleni oltóanyag (elölt kolerabaktérium+toxinja), mely 2 éves életkortól adható és kb. 2 évre biztosít 90%-os kolera-elleni védelmet. Az oltási tanácsadó a mindenkori WHO-helyzet alapján ítéli meg, hogy kell-e kolera elleni védelemben részesíteni az egyént.

Kezelés

A kolera kezelésében legfontosabb a folyadékveszteség pótlása, mely általában infúzióval történik, de a fejlődő országokban sokszor csak az úgynevezett orális rehidráló folyadék (előbb említett ORF, tasakban) áll rendelkezésre. Fontos még, hogy míg a kolerabaktérium él, addig toxint termel, azaz el kell pusztítani, hogy a toxintermelés és ezzel a hasmenés leálljon. Erre a célra tetraciklin vagy kinolon típusú antibiotikum a szokásos.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!