Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Mumpsz (járványos fültőmirigy-gyulladás)
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-02, 00:00 | Betegséglexikon

A védőoltás bevezetéséig a klasszikus gyermekbetegségek között számon tartott, vírusos megbetegedés, amely főleg a kisiskolásokat érintette. Az utóbbi évtizedben jelentősen visszaszorult az előfordulása.

A mumpsz cseppfertőzéssel terjedő klasszikus gyermekbetegség. Volt. Az MMR-védőoltás óta nyálmirigy- és nyirokcsomóduzzanat észlelésekor az oltottaknál (1992-től) ne mumpsz jusson eszünkbe! Nem titok, hogy van számtalan virális és bakteriális ok az előbbi tünetek megjelenésére és ne feledkezzünk el a daganat lehetőségéről sem.

A mumpsz nem magáért veszélyes, hanem a szövődményei miatt. A mumps vírus kedvelt célpontjai a nyálmirigyek, a hasnyálmirigy, a hereszövet, a petefészek és ritkábban az agyhártya. A régebben oltásban nem részesült mumpszos fiúk heregyulladása és mumpszos lányok petefészekgyulladása vajon oka lehet-e a napjainkban oly gyakori meddőségnek? A válasz, igen.

A mumpszhoz kapcsolt hasnyálmirigygyulladás és agyhártyagyulladás, vagy egy mumpszos várandós nő vesegyulladása is komoly problémák lehetnének, ha volna mumpszos gyermek. De nincs. S azért nincs, mert a 15 hónapos életkori és az általános iskola 6. osztályában adott MMR-oltásokkal eredményesek vagyunk ellene.

Az oltóanyag ugyan élő, de gyengített vírusokat tartalmaz (mindhárom vírusféleség tekintetében), oltási betegséget elvétve okoz. Az MMR-hez kötött autizmus gyakoribb előfordulásának nincs bizonyított alapja.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!