Elfelejtett jelszó | Regisztráció
A pneumococcus
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-02, 00:00 | Betegséglexikon

A pneumococcus a Streptococcus pneumoniae nevű baktérium rövidített neve. Minden életkorban képes súlyos betegségeket okozni. A legveszélyeztetettebb az 5 év alatti és a 65 év feletti korosztály. Oltással megelőzhető a betegség.

A pneumococcus által okozott betegségek: középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, vérmérgezés, gennyes ízületi gyulladás.

A garatban és orrüregben tünetmentesen hordozzák a baktériumot elsősorban a kisgyermekek, akik azt saját közösségeikben (bölcsőde, óvoda) körbe is adják egymásnak. A kor előrehaladtával a hordozás megszűnik. Amint a nyálkahártya épsége sérül, a baktériumnak esélye lesz a véráramba kerülve betegségeket okozni.

Milyen veszélyt jelent a baktérium?

A 2-5 év alatti gyermekek immunrendszerének éretlensége magyarázza a kórokozó különös veszélyességét ebben a korcsoportban. Véráramfertőzés és agyhártyagyulladás esetén, a betegség nem ritkán olyan rohamos lefolyású, hogy az antibiotikum kezelés elkezdésére nincs idő, a beteg meghal. 5 éves kor alatt a betegség évente 700 000 áldozatot szed világszerte.

65 év felett, a korral járó gyengébb immunválasz a magyarázat. Az idősek gyakran a tünetmentes, baktériumot hordozó kisgyermektől (unoka) kapják el a baktériumot, ami influenza kapcsán szövődményként halálos tüdőgyulladást okozhat.

Vakcina

Kétféle vakcina áll rendelkezésre. A pusztán poliszacharidot tartalmazó oltóanyag az egyszerűbb, olcsóbb változat, mely csak 5 éves kor felett vált ki megfelelő immunválaszt – ez jelenleg már kevésbé ajánlott.

A konjugált vakcina a 2 év alatti, éretlen immunitású gyermekeket is védi. Ebben az életkorban egyelőre nem kötelező, de ingyenes. A konjugálás (kötés, kapcsolás) azt jelenti, hogy a baktérium tok poliszacharid anyagát fehérjéhez kapcsolják, úgy adják be együtt. A fehérjékre már egy újszülött immunrendszere is jó hatékonysággal válaszol. Az immunrendszert becsapjuk: az immunválasz jellege (ereje, tartóssága) a fehérjékre adott válaszra jellemző, de specifikusan a hozzá kapcsolt poliszacharid tokanyag ellen működik, azt ismeri fel és hatástalanítja. Hatása bizonyítottan elsöprő.

A védőoltás az egyetlen módszer, amivel társadalmi szinten ennek a veszélyes kórokozónak a kártékonyságát mérsékelhetjük.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!