Elfelejtett jelszó | Regisztráció
A rotavírus-fertőzés
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-02, 00:00 | Betegséglexikon

Világviszonylatban a rotavírus fertőzés okozza a legtöbb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget kisgyermekek és csecsemők körében. A fejlődő országokban évente 1 millió csecsemő hal meg a betegség következtében.

A rotavírus-fertőzés tünetei

A rotavírus fertőzés következtében 1-2 nap lappangási idő után viharos gyorsasággal hányás, hasmenés alakul ki, amely ezután 3-7 napig tart. A vírus a vékonybél nyálkahártya sejtjeit támadja meg, ezért a tápanyagok és a folyadék felszívódása csökken. A bélben maradó folyadék miatt kialakul a heveny, vizes hasmenés, ami akár napi 5-10 székletet is eredményezhet.

A betegség lefolyása változó. Veszélye abban rejlik, hogy a nagyfokú vízvesztés következtében enyhébb vagy súlyosabb fokú kiszáradás alakul ki. Az anyagcsere és a só-, vízháztartás felborulásával akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Különösen a csecsemők és kisgyermekek veszélyeztetettek, mert esetükben a só- és folyadékháztartás labilis, így annak változásai sokkal jobban megviseli a szervezetüket, mint nagyobb gyermekek vagy felnőttek esetében.

A legfőbb veszély a kiszáradás

A rotavírus-fertőzés kezelésének alapja a megfelelő mennyiségű folyadék és ásványi anyag pótlása. A terápia csak tüneti. Ez azonban – kiváltképp a súlyosabb esetekben – legtöbbször nehézségekbe ütközik. A kis betegek bágyadtak, nem akarnak inni, ha pedig isznak is, a bevitt folyadék nem szívódik fel: hányás és hasmenés formájában távozik a szervezetből.

A másik véglet az, mikor olyan sokat isznak a kínzó szomjúság miatt, hogy a gyomor nem képes a nagy mennyiségű folyadékot befogadni, amely ugyancsak hányáshoz vezet. Súlyos esetekben éppen ezért kórházban, infúzió segítségével kerül sor a folyadékpótlásra.

A rotavírus elleni vakcina

Szerencsére már Magyarországon is elérhető a rotavírus elleni védőoltás. A vakcina szájon át, cseppek formájában beadandó.

A vakcina nem tartozik a kötelezően beadandó védőoltások közé, ám a magyar oltási rendbe gond nélkül beilleszthető. A gyermekorvosok javaslata alapján a csecsemőket hat hónapos korukig kell a gyógyszerrel védetté tenni. A vakcina beadását célszerű minél hamarabb elkezdeni, ugyanis a szer esetében a hatás kialakulásáig többszöri adagok beadása szükséges. Legkorábban hathetes korban kezdhető az oltás.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!