Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rózsahimlő (rubeola)
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-14, 00:00 | Betegséglexikon

Apró foltos kiütésekkel járó, klasszikus gyermekkori, enyhe lefolyású fertőző megbetegedés. A kötelező védőoltásnak köszönhetően előfordulása jelentősen visszaszorult.

Cseppfertőzés útján terjed emberről emberre, kórokozója a rubeola vírus.

Tünetek

Két-három hét lappangási idő után általában gyermekkorban az első tünet a kiütések megjelenése, de megelőzőleg 1-2 napig általános tünetek, rossz közérzet, alacsony láz, fejfájás, végtagfájdalmak, hurutos tünetek jelentkezhetnek. Jellegzetes lehet a tarkótáji nyirokcsomók megnagyobbodása. Ritkán kötőhártya gyulladás is jelentkezik. A kiütések, a halvány rózsaszínű lencsényi foltok, az arcon, nyakon jelentkeznek először, majd az egész testre átterjednek. Átlagosan három nap alatt el is tűnnek.

Szövődmények

A szövődmények ritkák, inkább felnőttkori megbetegedésnél fordulnak elő. Ízületi fájdalom, ízületi gyulladás, amely főleg a térd-, a csukló-, az ujj ízületeket érinti, főleg nőknél fordul elő. Súlyosabb szövődmény az agyvelőgyulladás, amely felnőtt korban halálozással, súlyos maradványtünetekkel is járhat.

Kezelés

Kezelése tüneti, specifikus rubeola vírus elleni gyógyszer nincs, spontán gyógyuló megbetegedés.

Várandósság alatti rubeola megbetegedés

Várandósság idején, az első három hónap alatt elszenvedett megbetegedés, átlagosan minden harmadik esetben súlyos maradandó magzati károsodásokat, fejlődési rendellenességet okoz. Szív- és idegrendszeri rendellenességek, halláskárosodás, szürkehályog, valamint koraszülés és magzati halálozás lehet az első trimeszterben létrejött fertőződés következménye.

Megelőzés

A betegséget védőoltással előzzük meg, amelynek legnagyobb jelentősége, a magzati károsodások elkerülése. Hazánkban a rubeola oltás a gyermekkori kötelező védőoltások közé tartozik. 15 hónapos korban kombinált oltóanyag formájában kapják az oltást a kisdedek. Ez az oltás az MMR (mumpsz-morbilli.rubeola, azaz fertőző fültőmirigy gyulladás-kanyaró-rózsahimlő) ismételt oltást iskoláskorban kapnak a gyerekek, 11 évesen. Hazánkban az 1978 után születettek már részesülhettek a védőoltásban.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!