Elfelejtett jelszó | Regisztráció
A sárgaláz
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-02, 00:00 | Betegséglexikon

A sárgaláz vírusa Afrikában és Dél-Amerikában terjedt el. Elsősorban mezőgazdasági, illetve erdős területeken jellemző, de napjainkban egyre inkább előfordul nagyvárosokban is. A betegség nem ritkán halálos kimenetelű.

A betegség influenza-szerű tünetekkel, lázzal, súlyos májgyulladással és vérzésekkel jár.

A kórokozó szúnyogcsípés során fertőződik a kórokozóval. A sárgaláz vírusa Afrikában és Dél-Amerikában terjedt el, elsősorban mezőgazdasági, illetve erdős területeken. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által előírt országokba való utazáskor megkövetelik a sárgaláz elleni védőoltást és ennek igazolását kétnyelvű oltási könyvben.

Sárgaláz elleni védőoltást Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóhelyén, a megyei és fővárosi Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinél, és számos engedéllyel rendelkező magánszolgáltatónál végeznek.

A sárgaláz tünetei és kezelése

A betegség 3-5 napos lappangás után kezdődik magas lázzal, fejfájással, izomfájdalmakkal. A beteg feltűnően kerüli az erős fényt (napfény, neoncső). A betegség előrehaladása során máj-, és vesegyulladás alakulhat ki. Ekkor a betegnél sárgaság, vérhányás, véres széklet, vérvizelés, az orr-, és a száj vérzése jelentkezhet, majd fokozatosan elveszti a külvilággal való kapcsolatát, kómába esik. Nem ritka a halálos kimenetel.

A betegség megelőzésére rendelkezésre áll védőoltás, melyet a fertőzött területekre utazóknak kötelező beadatniuk. Az oltóanyag teljes védettséget nyújt a sárgaláz vírusa ellen a beadástól számított 10 éven keresztül. A vírus ellen specifikus gyógyszer nincs, a betegség kezelése tüneti.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!