Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Szamárköhögés (pertussis)
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-14, 00:00 | Betegséglexikon

A szamárköhögés heveny, hosszan tartó légúti megbetegedés, amelyet rohamokban jelentkező görcsös köhögés, jellegzetes nehezített légvétel, majd a rohamok végén sokszor hányás is kísérhet.

A kórokozó (Bordetella pertussis, parapertussis) kizárólag emberekben okoz megbetegedést. Cseppfertőzéssel terjed. A betegség csecsemő-, gyermek- és felnőttkorban egyaránt előfordulhat, de a lefolyása nagyban különbözhet, az enyhébbtől akár a halálosig.

Milyen tünetek utalnak a szamárköhögésre?

A szamárköhögés típusos esetben hurutos, átmeneti és oldódási szakaszokra oszthatók. A lappangási idő 7-14 napja után az első szakaszt légúti hurutos tünetek jellemzik éjszakai köhögéssel, orrfolyással, hőemelkedéssel és kötőhártya gyulladással, amely átlagosan 2 hétig tart.

A második szakasz akár 4-6 hétig is tart, a tünetek súlyosabbá válnak: a fullasztó köhögési rohamok után hangos, húzó belégzés, ami "szamárbőgésre" emlékeztet. Az arc elvörösödik, a szemek könnyeznek és a rohamot követően kialakuló hányás is jellegzetes tünet.

A harmadik szakaszban a rohamok gyakorisága és intenzitása fokozatosan csökken, de a tünetek megszűnése akár 3-6 hétig is elhúzódhat.

Szövődmények

A szamárköhögés miatt életveszélyben a még nem, vagy nem teljesen oltott, fiatal csecsemők vannak. Legfontosabb szövődményei: apnoe (légzésszünet), apró bevérzések a szemen, a mellkason. A legsúlyosabb szövődmény a bakteriális tüdőgyulladás (pneumonia), amely egyben vezető halálok is.

A szamárköhögés kezelése

Az orvos a kezelést a gyermek korának és a betegség súlyosságának megfelelően írja elő. A gyógyulás szempontjából kiemelkedő fontosságú a tüneti kezelés: nyugalom biztosítása, párásítás, elegendő folyadék- és energiabevitel, nyákoldás és szívás. Szamárköhögés vagy annak gyanúja esetén antibiotikum adása szükséges.

Megelőzés

Kötelező védőoltás: 2, 3, 4, 18 hónapos, valamint 6, 11 éves korban.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!