Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Tüdőtuberkulózis (TBC)
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-14, 00:00 | Betegséglexikon

A tüdőtuberkulózis (tbc, más néven tüdőgümőkór) fertőzéses eredetű megbetegedés, melyet a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okoz.

A tbc kórokozója cseppfertőzéssel terjed, azaz a fertőzött személy terjeszti azt köhögésével.

A tbc tünetei

A betegség általános tünetei: fogyás, hőemelkedés, izzadás (főleg éjszaka), étvágytalanság, fáradékonyság, gyakran jelentkező meghűlések. A légzőszervi tünetek közül leggyakoribb a köhögés és köpetürítés. A betegség jellegzetes tünetének régebben a véres köpetet tartották, ám ez nem mindig jelentkezik. Ritkábban mellkasi fájdalom, nehézlégzés észlelhető.

Gyorsan rosszabbodó, vagy a tüdő nagy területének érintettségekor magas láz, gyors ütemű testsúlyvesztés jelentkezik, nagyon súlyos esetben akár halál is beállhat.

A tüdőn kívül más szervek megbetegedését is okozhatja a baktérium, a bőr, vesék, mellékvesék, a csontok is érintettek lehetnek. Legsúlyosabb formája az ún. meningitis basiláris, a tbc-s agyhártygyulladás.

A tbc diagnosztikája

A TBC több formában jelentkezhet. Az elsődleges tbc a korábban még nem fertőzött személyeknél alakul ki. A fertőzés ezen formája, az úgynevezett elsődleges góc, a tüdőben alakul ki, s legtöbbször tünetmentes. Gyakran más okból végzett mellkas röntgenfelvételen vagy a tüdőszűrésen derül ki. Az elsődleges góc nyoma gyógyult állapotban is megmarad

A tbc kezelése

A tüdőtuberkulózis gyógyszeres kezelése két fázisra bontható: az intenzív és a stabilizációs fázisra. Az intenzív terápia két vagy három hónap időtartamú kezelést jelent 3-4 gyógyszer kombinációs alkalmazásával. A stabilizációs fázis legtöbbször már csak 2 gyógyszer alkalmazását jelenti. A kezelést mindig a betegnek legmegfelelőbb gyógyszerekkel, a legmegfelelőbb dózisban és időtartamig kell megválasztani, a kórokozó laboratóriumi vizsgálatát figyelembe véve. Világszerte komoly gondot jelent a minden elérhető gyógyszernek ellenálló mycobaktérium felbukkanása.

A betegség kimenetele: az orvossal való megfelelő együttműködés esetében teljes gyógyulás is lehet. A kezelést éppen ezért minél hamarabb el kell kezdeni, s az orvos utasításait pontosan követni kell.

Megelőzés

A tbc megelőzésére a BCG védőoltást alkalmazzuk. Kizárólag az újszülöttek, egy évesnél fiatalabbak oltásától várható népegészségügyi előny, ugyanis oltásukkal a kisgyermekkori súlyos szövődmények – gümős agyhártyagyulladás, miliáris tbc – elkerülhető. Az újszülött korban adott BCG védőoltás a gyermekkori tbc-s betegségeket (agyhártyagyulladás és gócos tüdőgyulladás)  nagy biztonsággal megelőzi.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!