Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Felnőtteknek ajánlott védőoltások
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-02, 00:00 | Célcsoportok

A védőoltásokat általában csak a gyermekek védelmét szolgáló beavatkozásként tartják számon, kevésbé ismert, hogy a felnőttekre veszélyes fertőzések nagy részével szemben is vannak hatásos védőoltások.

Influenza ellen leghatásosabb védelem az évenkénti oltás az őszi hónapokban. A szövődmények valószínűsége fokozott és veszélyes idősek, gyermekek és krónikus betegek, valamint egészségügyi dolgozók esetében. Számukra az oltás különösen javasolt.

Hepatitis-A elleni védőoltás javasolt: a fejlődő országokba utazóknak, egészségügyi dolgozóknak, kockázati csoportoknak (krónikus májbetegeknek, homoszexuálisoknak, intravénás kábítószerrel élőknak). A védőoltás kb. 10 évig ad védettséget.

Hepatitis-B: az immunreakció kialakulásához két alapoltás szükséges 1-2 hónap időközzel, melyet 6 hónap múlva emlékeztető oltás követ. A védettség életre szóló. Akiknek javasolt: egészségügyi dolgozók, intravénás kábítószerrel élők, homoszexuálisok, prostituáltak, krónikus májbetegek, művese kezelésben részesülők, vérrel-, vérkészítményekkel gyakran kezeltek, fertőzöttekkel szoros kontaktusban levők, a fejlődő országokba utazók.

Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni oltás: az alapimmunizálás 3 oltásból áll. A hosszan tartó védettség biztosítása érdekében 3-5 évenként emlékeztető oltás szükséges. Az oltóanyagok 99 százalék feletti védelmet adnak, emiatt a fertőzött területeken kirándulóknak, erdészeknek, favágóknak mindenképpen javasolt az oltás, de a kullancspenetráció növekedésével mindenkinek ajánlott, aki több-kevesebb időt szabadban tölt.

A súlyos járványos agyhártyagyulladás (meningococcus meningitis): előfordulása leginkább a 12-26 éveseket érinti. Európában főleg a C és a B csoportú kórokozók felelősek ezért a sokszor gyorslefolyású, súlyos betegségért. A legtöbb európai országban ajánlott az oltás csecsemőknek és  fiataloknak.  Afrika járványövezetébe utazóknak mind a négy csoport (A, C, W-135, Y) elleni védelem javasolt.

Humán papillomavírusok elleni védőoltást nevezhetjük „daganatellenes" vakcinának, mivel a  HPV vírus felelős a méhnyak-, a méhtest-, a hüvely- és a végbéldaganat, valamint a nemi szerveken előforduló szemölcsök kialakulásáért. Az oltás a legveszélyesebb típusok ellen véd 100 százalékosan. Az oltóanyagokban nincs vírus, betegséget nem okoz. Minden szexuálisan aktív nő ki van téve a HPV fertőzésnek, így oltás javasolható számukra.

Diftéria, pertussis (szamárköhögés), tetanusz: a gyermekkorban kötelezően adandó oltások idős kor, krónikus betegség vagy utazás miatt felnőttek számára is szükségesek lehetnek. A diftéria, a pertussis és a tetanusz elleni immunitás évről évre csökken a szervezetben, ezért 10-15 évente ismételni kellene az ellenük védő oltásokat. Ez a felnőtt érdekében is fontos lenne és a családban esetlegesen előforduló újszülött védelme érdekében, akit még nem oltottak. A tetanuszfertőzés okozta megbetegedés hazánkban ritkán fordul elő, de az esetek több mint felében halálos kimenetelű, ezért szennyezett sérülések esetén különösen fontos az oltás.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!