Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Fiatal nőknek ajánlott védőoltások
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-02, 00:00 | Célcsoportok

A nők fertőzések elleni védelme nemcsak a saját, hanem születendő gyermekük egészsége miatt is igen fontos.

HPV elleni oltás: a Humán papillomavírusok elleni védőoltást nevezhetjük „daganatellenes" vakcinának, mivel a  HPV vírusok felelősek a méhnyak-, a méhtest-, a hüvely- és a végbéldaganat, valamint a nemi szerveken előforduló szemölcsök nagy részének kialakulásáért. Az oltás segítségével ezen betegségek nagy része megelőzhető.  Az oltóanyagokban nincs vírus, betegséget nem okoznak. Minden szexuálisan aktív nő (és férfi) ki van téve a HPV fertőzésnek, így oltás javasolható számukra. A legcélszerűbb a nemi élet előtt álló tizenéves lányok oltása. 

A bárányhimlő (varicella) a terhesség első harmadában – ritkán – gyógyíthatatlan fejlődési hibával járhat, később főleg az anyára veszélyes. A szülés körüli napokban az anyát is, az újszülöttet is veszélyezteti, ezért ajánlott az oltás.

A rózsahimlő (rubeola) magzati károsodásokat okozhat. A 34 évesnél fiatalabbak hazánkban az oltási rendünknek köszönhetően már védettek. A védettség tesztelhető.

Világjelenség a szamárköhögés (pertussis) ismételt felbukkanása, a fiatal, még oltatlan csecsemőkre veszélyes. A leendő szülők emlékeztető oltása ajánlott.

Várandósság és oltások: mind a várandós, mind a születendő gyermek érdekében a szezonális influenza elleni oltás a várandósság első harmada után ajánlott.  Élő kórokozót nem tartalmazó oltást, ha indokolt, a várandós is kaphat. A döntésben segít a Védőoltási Tanácsadó.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!