Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Fiataloknak ajánlott védőoltások
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-02, 00:00 | Célcsoportok

A fiatalok, korukból és élethelyzetükből fakadóan (utazások, tömegrendezvények) jobban ki vannak téve a különböző - egyébként oltással megelőzhető - betegségeknek. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Kullancsencephalitis elleni oltás: A kullancs által okozott agyvelőgyulladás Magyarországon is előforduló  megbetegedés, de a környező országok is fertőzöttek (Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Ausztria). A betegség halálozással és maradandó bénulással járhat. Kezelése csak tünetileg lehetséges, ellenben a vakcina csaknem teljes védelmet nyújt. A bőrben talált kullancs mindenképpen eltávolítandó, mivel az oltás a sokkal gyakoribb Lyme-kór ellen nem ad védettséget.

HPV elleni oltás: a Humán papillomavírusok elleni védőoltást nevezhetjük „daganatellenes" vakcinának, mivel a HPV vírusok felelősek a méhnyak-, a méhtest-, a hüvely- és a végbéldaganat, valamint a nemi szerveken előforduló szemölcsök nagy részének kialakulásáért. Az oltás segitségével ezen betegségek nagy része megelőzhető. Az oltóanyagokban nincs vírus, betegséget nem okoznak. Minden szexuálisan aktív nő (és férfi is) ki van téve a HPV fertőzésnek, így oltás javasolható számukra. A legcélszerűbb a nemi élet előtt álló tizenéves lányok oltása.

A súlyos járványos agyhártyagyulladás (meningococcus meningitis): A súlyos járványos agyhártyagyulladás (meningococcus meningitis): előfordulása a csecsemő-kisdedkoron túl leginkább a 12-26 éveseket érinti. Európában főleg a C és a B csoportú kórokozók felelősek ezért a sokszor gyorslefolyású, súlyos betegségért. A kettő közül jelenleg a C típus ellen áll rendelkezésre vakcina. A legtöbb európai országban – így hazánkban is – ajánlott az oltás csecsemőknek és fiataloknak. Afrika járványövezetébe utazóknak mind a négy csoport (A, C, W-135, Y) elleni védelem javasolt.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!