Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Krónikus betegeknek ajánlott védőoltások
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-02, 00:00 | Célcsoportok

A krónikus betegségekben (szív, tüdő, máj, vese, anyagcsere betegségek, immunhiányos állapotok stb.) szenvedők alapbetegségükből következően fogékonyabbak lehetnek bizonyos fertőző betegségekre, tüneteik, szövődményeik súlyosabb formában jelentkezhetnek.

Influenza: az egyik legjelentősebb légúti vírusfertőzés. Az influenzafertőzés és a vele járó magas láz krónikus betegek esetében súlyos állapotromlást okozhat, ellene a leghatásosabb védelem az évenkénti oltás az őszi hónapokban. A szövődmények valószínűsége fokozott és veszélyes idősek, gyermekek és krónikus betegek, valamint egészségügyi dolgozók esetében. Számukra az oltás különösen javasolt.

Pneumoccoccus okozta tüdőgyulladás: az influenzajárványok halálozásának leggyakoribb okai a pneumococcus baktérium általi felülfertőződés és annak szövődménye. A védőoltás a leggyakoribb 23 törzs ellen hatékony. Mindazon esetekben indokolt, ahol az influenza elleni oltás is javasolt. 65 év felett egy oltás ajánlott. Új lehetőség az immunmemóriát is adó 13 komponensű pneumococcus vakcina, mely felnőtteknek is adható.

Hepatitis-A elleni védőoltás javasolt krónikus májbetegeknek. A védőoltás kb. 10 évig ad védettséget.

Hepatitis-B: az immunreakció kialakulásához két alapoltás szükséges 1-2 hónap időközzel, melyet 6 hónap múlva emlékeztető oltás követ. A védettség életre szóló. Krónikus betegeknek különösen javallott az oltás.

A súlyos járványos agyhártyagyulladás (meningococcus meningitis): Európában főleg a C és a B csoportú kórokozók felelősek ezért a sokszor gyorslefolyású, súlyos betegségért. A legtöbb európai országban ajánlott az oltás krónikus betegeknek.

Haemophilus influenzae b (Hib) okozta agyhártyagyulladás: Felnőtteket akkor veszélyeztet ez a baktérium, ha a lép működése károsodott, vagy lépeltávolítás történt. Ezekben az esetekben mindenképpen szükséges az oltás.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!