Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Védőoltások időskorban
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-02, 00:00 | Célcsoportok

A kor előrehaladtával a szervezet védekezőképessége csökken, emiatt az idősek fogékonyabbak lehetnek bizonyos fertőző betegségekre, tüneteik, szövődményeik súlyosabb formában jelentkezhetnek.

Védőoltásokkal nagy részük ellen védekezhetünk, kifejezetten ajánlott számukra.

Influenza: idős korban a problémák döntő többségét a légúti fertőzések okozzák, ezért a légúti betegségeket okozó kórokozók elleni védelem alapvető fontosságú. A leghatásosabban az évenkénti oltással védekezhetünk. A védőhatás felnőttben az oltás után 2 héttel várható. Az influenza szövődményeinek kialakulási valószínűsége fokozott, és a szövődmények veszélyesek idősek (60 év felett), gyermekek és krónikus betegek esetében, számukra az oltás különösen javasolt.

A pneumoccoccus okozta tüdőgyulladás: az influenzajárványok halálozásának leggyakoribb okai a pneumococcus baktérium általi felülfertőződés és annak szövődménye. A védőoltás a leggyakoribb 23 törzs ellen hatékony. Mindazon esetekben indokolt, ahol az influenza elleni oltás is javasolt. 65 év felett egy oltás ajánlott. Adható ennek a korosztálynak is a 13 komponensű, immunmemóriát is adó pneumococcus vakcina, mint alternatíva.

Tetanusz elleni védőoltás: az 1940 december 31. előtt születettek nem részesültek védőoltásban, ezért részükre sérülések esetén teljes sor védőoltást adunk, a későbbi születésűeknél a sérülés jellege határozza meg, hogy kell-e emlékeztető oltással biztosítani a védettséget.

Veszettség elleni oltás: Megbetegedési veszély esetén a veszettség vakcinákkal történő aktív immunizálás indokolt esetben bármely életkorban, bármilyen alapbetegségben szenvedő betegnél szükséges.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!