Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Védőoltások világutazóknak
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-02, 00:00 | Célcsoportok

A fejlődő országokba utazók az itthonihoz képest kedvezőtlenebb, veszélyes járványügyi körülmények közé juthatnak el. Ezeken a területeken sok olyan betegség előfordulhat, amelyek a fejlettebb országokban gyakorlatilag már eltűntek.

Az utazás előtt már néhány hónappal tájékozódjunk a célországban esetleg szükséges speciális védőoltásokról!

Kullancsencephalitis elleni oltás: A kullancs által okozott agyvelőgyulladás Magyarországon gyakori megbetegedés, de a környező országok is fertőzöttek (Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Ausztria). A betegség halálozással és maradandó bénulással járhat. Kezelése csak tünetileg lehetséges, ellenben a vakcina csaknem teljes védelmet nyújt.

Hepatitis-A : a világon mindenütt elterjedt, különösen a fejlődő országokban. A védőoltás kb. 10 évig ad védettséget.

Hepatitis-B: az immunreakció kialakulásához két alapoltás szükséges 1-2 hónap időközzel, melyet 6 hónap múlva emlékeztető oltás követ. A védettség életre szóló. Fejlődő országokba utazóknak feltétlenül ajánlott.

Hastífusz: a betegség számos afrikai, ázsiai és latin-amerikai országban előfordul, megelőzésére megfelelő vakcina áll rendelkezésre. Már egy védőoltás beadásával 3-5 évre szóló védettség érhető el.

Sárgaláz: Afrikában és Dél-Amerikában, illetve a trópusi területeken fordul elő. A védőoltás 10 éves védettséget nyújt. Fertőzött területre utazás esetén kötelező.

Veszettség: A betegség az Antarktisz kivételével mindenütt előfordul, főként közép- és dél-amerikai, ázsiai, illetve afrikai országokban. Fertőzött területre utazás előtt védőoltás ajánlott, mivel minden kialakult megbetegedés halállal végződik.

Súlyos járványos agyhártyagyulladás (meningococcus meningitis): Európában főleg a B és C típus fordul elő, a Szaharától délre eső terület járványövezet. A fejlődő országokban is jelen van a betegség. A meningococcusok négy csoportja ellen létezik hatékony védőoltás.

Kolera: afrikai, ázsiai és latin-amerikai országokban fordul elő. A védőoltás az oltóanyagok gyenge hatása miatt nem kötelező. A védelem inkább a megfelelő személyi higiénével és kellő elővigyázatossággal biztosítható.

Magyarországon utazással kapcsolatban a sárgaláz, a hepatitis A, a hepatitis B, a typhus abdominalis (hastífusz), a meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás), a veszettség, a kolera, a Japán-B-encephalitis a tetanusz és a poliomyelitis (gyermekbénulás) elleni védőoltások beadására van lehetőség. Hosszabb külföldi tartózkodás, tanulmányút vagy speciális feladatok ellátása előtt kibővülhet a sor a morbilli-rubeola-mumpsz (kanyaró-rózsahimlő-mumpsz), a varicella (bárányhimlő), a pneumococcus és az influenza elleni oltásokkal. Maláriával fertőzött területekre utazókat malária elleni gyógyszeres profilaxisban kell részesíteni.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!