Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Milyen mellékhatásai lehetnek a védőoltásoknak?
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-02, 00:00 | Védőoltások

A védőoltások célja kialakítani a szervezetben egy úgynevezett „készenléti” állapotot, hogy amikor a betegségért felelős kórokozó bejut, azonnal megindulhasson ellene a támadás.

A védőoltások célja kialakítani a szervezetben egy úgynevezett „készenléti” állapotot, hogy amikor a betegségért felelős kórokozó bejut, azonnal megindulhasson ellene a támadás. Ezek az úgynevezett „aktív” védőoltások. A „passzív” védőoltások alkalmával magát a specifikus ellenanyagot fecskendezik be, ami annak elbomlásáig nyújt védettséget, és erősíti az immunrendszert. A védőoltásoknak több, különböző típusa van, de általánosságban mindre igaz, hogy előállításuk során a legmodernebb technológiákat használják, biztonságosságukat folyamatosan ellenőrzik.

Típusa szerint megkülönböztethetünk élő, attenuált (legyengített) kórokozót; elölt kórokozót; a kórokozó külső burokfehérjéjének részletét vagy éppen a termelt toxinból (méreganyag) készített ún. toxoidot tartalmazó vakcinát. Ezek mellett léteznek olyan védőoltások is, melynek során a vírus egyik burokfehérjéjét különböző molekuláris biológiai módszerekkel laboratóriumi keretek közt megtermeltetik, ilyen például a Hepatitis-B vírus elleni készítmény.

Minden oltásnak lehetnek „mellékhatásai”, ezeket nevezzük oltási reakciónak: a szúrás helyén bőrpír, duzzanat, fáradékonyság, levertség, esetleg láz. Ezek az oltóanyag típusától függetlenül jelentkezhetnek, s a beadást követő maximum 7-10 napon belül, de leginkább az első 1-2-3 napon belül lépnek fel.

Ettől megkülönböztetjük az úgynevezett oltási szövődményeket: ezek nagyon ritkán jelentkeznek, hátterükben elsősorban egyéni érzékenység áll. Tünetei az adott oltóanyagra jellemzőek, és elég széles skálán mozoghatnak: az idegrendszeri tünetektől megkezdve a csecsemőknél megfigyelhető csillapíthatatlan magas hangú síráson át egészen az emésztőtraktus panaszaiig. Ez utóbbiakat a házi- és gyermekorvos köteles azonnal meghatározott szerveknek jelenteni, akik természetesen minden egyes esetet külön megvizsgálnak, ezzel is elősegítve a vakcinák biztonságosságának biztosítását.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!