Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Mennyire biztonságosak a védőoltások?
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-02, 00:00 | Védőoltások

A kötelező, életkorhoz kötött védőoltások mellett napjainkban már számos, úgynevezett „szabadon választható”, illetve „utazásokhoz kötött” (egy-egy földrajzi területen gyakran előforduló súlyos, de oltással megelőzhető fertőzés elleni) létezik védőoltás.

Mégis, sokan vannak, akik ilyen-olyan megfontolások útján nem merik beadatni maguknak és gyermekeiknek. Vajon jogos-e a félelmük? Vannak-e veszélyei a védőoltásoknak?

Természetesen, minden védőoltásnak lehetnek mellékhatásai (úgynevezett oltási reakció) és szövődményei. A két fogalom közt a különbség elsősorban a gyakoriságban és a tünetek milyenségében rejlik: míg az oltási reakció elég gyakori (duzzanat, bőrpír, láz), addig az oltási szövődmény nagyon ritka, és néha speciális tünetei vannak (pl. idegrendszeri tünetek). Ugyanakkor, ennek jóval kisebb a kockázata, mint esetlegesen az oltás elmaradása esetén egy súlyos betegség kialakulásának.

A védőoltás lényege, hogy az oltóanyag a szervezetbe való bejutását követően immunválaszt képes kiváltani, melynek során létrejönnek olyan sejtek is, amelyek a kórokozóval való következő találkozás során igen erősen felgyorsítják az azok elleni reakció időtartamát. megakadályozva a kórokozó szaporodását. Az oltóanyag lehet a kórokozó egy része, elölt, vagy csak legyengített kórokozó.

Tudni kell továbbá azt is, hogy a humán célra szánt vakcinák sorozatgyártását igen hosszadalmas kutatási, tesztelési procedúra előzi meg és magát az oltóanyagot a legkorszerűbb technológiák segítségével állítják elő, tovább csökkentve a mellékhatások kialakulásának esélyét.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!