Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Védőoltással vagy nélküle? (Miért szükségesek a védőoltások?)
FŐOLDAL | PROFILOK | TUDÁSTÁR | TESZT
2013-05-02, 00:00 | Védőoltások

Újra és újra felcsendül egy régi, meddő vita: oltani vagy nem oltani? Tény, hogy az emberiség rengeteget köszönhet a védőoltásoknak, hiszen általuk sikerült több olyan vírust, baktériumot legyőzni, ami korábban (gyermek)halállal végződött.

Elég csak Móra Ferenc Kincskereső kisködmön című regényének egyik szomorú jelenetére gondolni. A főszereplő kisfiú kishúga belehal az alattomos torokgyík, azaz a diftéria nevű betegségbe. Hasonló módon, zömében gyermekek közül szedte áldozatait a szamárköhögés, más néven a pertussis is. Szerencsére, sok egyéb mellett ma már ezek ellen a szörnyű kórokozók ellen is hatékony, Magyarországon kötelezően beadandó védőoltás létezik, így legalább ezektől nem kell csecsemőinket, kisdedjeinket félteni.

Szintén védőoltással sikerült egy másik, ugyancsak rettegett vírust gyakorlatilag eltüntetni Európa országaiból: a járványos gyermekbénulás kórokozója, a poliovírus már csak azokban, a zömében fejlődő országokban lelhető fel, ahol nem volt, vagy nem jutott elegendő anyagi támogatás a gyermekek vakcinálására.

Már csak a fenti, néhány példából is látható, mennyire fontos a lakosság megfelelő átoltottsága egy-egy veszélyes kórokozó ellen, legyen az egy influenzavírus, egy fertőző májgyulladást okozó vírus, vagy éppen agyhártyagyulladást okozó egyik baktérium. A vakcinák segítenek őket megszelídíteni, s a nagyobb járványoknak elejét venni.

Ne higgyünk a lejárató propagandáknak, és vegyük észre, hogy a kötelező oltási program mellett elérhető, szabadon választható védőoltások mindegyike az emberiség javát szolgálja, nélkülük a halálozási és megbetegedési statisztikák egészen más képet mutatnának.

(A cikk a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai támogatásával jött  létre.)A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg. Válassza ki úticélját, hogy megtudja milyen védőoltások javasoltak az adott országban.
Földrész

Ország


Oltóanyag kiváltásához orvosi rendelvény szükséges! Patikakeresőnk csupán az Önhöz legközelebbi gyógyszertár megtalálásában nyújt segítséget.
Település
Copyright

2013. Oltási napló Minden jog fenntartva!

Adatvédelem és felhasználási feltételek
Súgó
Impresszum
Támogatók

Töltse le alkalmazásunkat a mobiljára!